10 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα κατατάσσεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τόσο για το Πάσχα όσο και για ολόκληρη την περίοδο της άνοιξης, σύμφωνα με το Instagram

Η άνοιξη είναι μια εξαιρετική εποχή του χρόνου για να βγείτε έξω και να ταξιδέψετε - η διάθεση όλων φαίνεται να ανεβαίνει όταν οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν, ο ήλιος βγαίνει και τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν.

Όπου και αν πάτε, στον κόσμο, η άνοιξη ζωντανεύει τα πάντα, είτε λόγω της φυσικής ομορφιάς της εποχής είτε λόγω των εορτασμών και των ειδικών περιστάσεων που την συνοδεύουν, όπως είναι το Πάσχα, το Καρναβάλι και οι Ανοιξιάτικες διακοπές.

Στο DiscoverCars.com, θελήσαμε να δούμε ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για να επισκεφτείτε την άνοιξη. Χρησιμοποιώντας την ίδια διασκεδαστική μέθοδο συλλογής όπως πέρισυ, ψάξαμε στο Instagram για hashtags που να σχετίζονται με την άνοιξη, με στόχο να ανακαλύψουμε τα αγαπημένα μέρη του κόσμου για να απολαύσετε τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Αναζητώντας την άνοιξη, τα λουλούδια και τις ανοιξιάτικες διακοπές, προσθέσαμε τις συνολικές βαθμολογίες για να δούμε ποιες χώρες βγήκαν στην κορυφή. Αναζητήσαμε επίσης πασχαλινά hashtags για να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή λίστα. Σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα, υπάρχουν μερικές αλλαγές!
Μεθοδολογία
Χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα μας από πέρυσι, καθώς και τη βασική λίστα του CN Traveler που εξέτασε τις χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2022, και την οποία χρησιμοποιήσαμε για να βοηθήσουμε στη δημιουργία της λίστας μας το 2023.

Χρησιμοποιήσαμε το Instagram για να καταγράψουμε τον αριθμό των αναρτήσεων για κάθε χώρα χρησιμοποιώντας hashtags που σχετίζονται με την άνοιξη, τις ανοιξιάτικες διακοπές, τα λουλούδια και τη (χώρα) σε άνθηση. Συνδυάσαμε τον αριθμό των αναρτήσεων σε όλα τα hashtags και ταξινομήσαμε τις χώρες σύμφωνα με τα δεδομένα.

Επίσης, δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή κατάταξη των hashtag που σχετίζονται με το Πάσχα, κατατάσσοντας τις τοποθεσίες σύμφωνα με τα δεδομένα των hashtag.
Πασχαλινοί Προορισμοί
Εκτός από την έρευνα για τους κορυφαίους ανοιξιάτικους προορισμούς, θέλαμε επίσης να ανακαλύψουμε ποιες χώρες το 2024 επισημαίνονται τις περισσότερες φορές σε αναρτήσεις σχετικές με το Πάσχα, για να δούμε πού γίνονται οι πιο πολυσυζητημένες και πολυφωτογραφημένες γιορτές.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Ελλάδα κατατάχθηκε ως η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα για το Πάσχα, με 2.927 δημοσιεύσεις στο Instagram με ετικέτα '#EasterGreece'!
Το Ελληνορθόδοξο Πάσχα είναι παγκοσμίως γνωστό ως εορτασμός - είναι μια εξαιρετικά σημαντική περίοδος στο ελληνικό ημερολόγιο και πολλές όμορφες και παλιές παραδόσεις αποτελούν μέρος του. Φέτος η Κυριακή του Πάσχα θα είναι στις 5 Μαΐου.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη, οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα βάφουν κόκκινα αυγά που συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα θα φιλοξενήσουν τις τελετές του Μεγάλου Σαβάτου. Τα μεσάνυχτα όλοι θα ανάψουν τη Λαμπάδα ή το πασχαλινό κερί τους. Αυτά θα τα δώσουν στα παιδιά οι νονοί τους, μαζί με πασχαλινές σοκολατένιες λιχουδιές. Σε ορισμένα σημεία θα εκτοξευθούν πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της Ανάστασης - και από αυτή τη στιγμή η νηστεία τελειώνει. Η γιορτή όμως θα αρχίσει την επόμενη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα. Το κυρίως γεύμα συνήθως είναι ψητό αρνί, παραδοσιακά ψημένο στη σούβλα.

Την Κυριακή του Πάσχα, μπορείτε να συμμετέχετε στο τσούγκρισμα, δηλαδή το χτύπημα των κόκκινων πασχαλινών αυγών το ένα πάνω στο άλλο, που αναπαριστά το ράγισμα του τάφου του Χριστού. Ο νικητής, του οποίου το αυγό θα ραγίσειι τα περισσότερα αυγά χωρίς ο ίδιος να ραγίσει, λέγεται ότι θα έχει μια χρονιά καλής τύχης.

Όπως και με το ανοιξιάτικο τοπ 20, μπορείτε να δείτε ότι το τοπ 10 του Πάσχα περιλαμβάνει χώρες από όλο τον κόσμο, η καθεμία με τους δικούς της τρόπους γιορτασμού των εορτών. Στη Μάλτα, η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται με παρέλαση με ζωντανή μουσική και στην Κένυα, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των εορτών είναι ένα ειδικό πασχαλινό γεύμα από nyama choma ή ψητό κρέας.

Συγκρίναμε επίσης τη σειρά με την οποία οι χώρες κατατάχθηκαν για τους εορτασμούς του Πάσχα στο Instagram το 2023 με τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή από το 2023 έως το 2024 - φαίνεται ότι οι πιο διάσημοι της χώρας για τους εορτασμούς του Πάσχα εξακολουθούν να έχουν στραμμένα τα φώτα επάνω τους!
Aνοιξιάτικοι Προορισμοί
Ελλάδα: 14,505 δημοσιεύσεις
Αν σας αρέσει η διαμονή αυτή την άνοιξη, θα χαρείτε να δείτε ότι είμαστε στο τοπ 20! Το πιο δημοφιλές hashtag για την Ελλάδα που σχετίζεται με την άνοιξη ήταν το #SpringInGreece, το οποίο χρησιμοποιήθηκε 12.212 φορές.

Παραπάνω, μπορείτε να δείτε ένα στιγμιότυπο από το νησί της Σάμου, που ανθίζει με παπαρούνες στον ανοιξιάτικο ήλιο. Αυτά τα κόκκινα λουλούδια βρίσκονται παντού τον Μάιο στη χώρα μας και συνδέονται κατά τη μυθολογία με τη Δήμητρα, την αρχαία θεά της γεωργίας και της γονιμότητας. Οι παπαρούνες στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχουν πιο βαθύ, πιο πλούσιο κόκκινο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Μια από τις ομορφότερες ανοιξιάτικες παραδόσεις μας είναι να φτιάχνουμε και να φοράμε ένα «μάρτη». Είναι ένα βραχιόλι, πλεγμένο από κόκκινη και λευκή κλωστή, και συχνά φτιάχνεται από τα παιδιά στο σχολείο την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, για να φορεθεί τον Μάρτιο. Υποτίθεται ότι σας προστατεύει από το ερχόμενο λαμπερό ανοιξιάτικο φως του ήλιου. Κάποιοι επιλέγουν να το φορέσουν μέχρι και την τελευταία μέρα του Μαρτίου - άλλοι θα το βγάλουν όταν δουν το πρώτο χελιδόνι της εποχής, δένοντάς το σε ένα ανθισμένο δέντρο. Μπορείτε επίσης να βρείτε παραλλαγές αυτής της παράδοσης στις γειτονικές χώρες Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία.
Τα τοπ 20
Η Ολλανδία κατέκτησε και φέτος την πρώτη θέση, με 64.177 δημοσιεύσεις στο Instagram, η πλειονότητα εξ' αυτών προέρχεται από το hashtag #DutchFlowers, το οποίο χρησιμοποιήθηκε 61.461 φορές! Πιστεύουμε ότι τα διάσημα χωράφια με τις τουλίπες της χώρας είναι βέβαιο ότι την έχουν βοηθήσει να κατακτήσει την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε 48.169. Ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 47.858 συνδυιαστικές αναρτήσεις.

Στην τέταρτη θέση, ο Καναδάς είχε 44.104 συνδυαστικές αναρτήσεις. Ακολούθησε η Κολομβία, η οποία σημείωσε 43.646, με την πλειοψηφία αυτών των αναρτήσεων να φέρουν ετικέτα #ColombianFlowers, με 43.576. Η Σιγκαπούρη κατετάγη στην 6η θέση, με συνολική βαθμολογία 36.208 και ένα τεράστιο αριθμό 35.846 αναρτήσεων με ετικέτα #SingaporeFlowers. Αυτή η πόλη-κράτος αποκαλείται με αγάπη «Η Πόλη των Κήπων», λόγω της δέσμευσής της να δημιουργεί και να διατηρεί υπέροχους χώρους πρασίνου και πάρκα.

Στην έβδομη θέση, η Τουρκία επισημάνθηκε 27.870 φορές σε δημοσιεύσεις σχετικά με την άνοιξη. Έχουμε ήδη μιλήσει για την Ολλανδία, αλλά το ξέρατε ότι οι τουλίπες στην πραγματικότητα κατάγονται από την Τουρκία; Το ετήσιο φεστιβάλ τουλίπας της Κωνσταντινούπολης διαρκεί όλο τον Απρίλιο και τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι θα απολαύσουν τα 30 εκατομμύρια λουλούδια που φυτεύονται σε όλη την πόλη.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν μόλις πίσω από την Τουρκία με 27.640 συνδυαστικές δημοσιεύσεις. Στη συνέχεια, η Φινλανδία σημείωσε 26.773, με το πιο δημοφιλές hashtag να είναι το #SpringInFinland - υπήρξαν 26.314 δημοσιεύσεις που χρησιμοποίησαν αυτή την ετικέτα! Η Αυστραλία συμπληρώνει την πρώτη μας δεκάδα με 26.226 συνδυαστικές αναρτήσεις στο Instagram.

Η Πολωνία ήρθε στην 12η θέση, με 20.415 συνδυαστικές αναρτήσεις στο Instagram - ήταν αρκετά ομοιόμορφος ο διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο πιο δημοφιλή hashtags, #SpringInPoland (που χρησιμοποιήθηκε 11.143 φορές) και #PolishFlowers (που χρησιμοποιήθηκε 9.260 φορές). Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 17.904 αναρτήσεις. Τη χώρα ακολούθησε στενά το γειτονικό της Μεξικό - 14.876 από τις 17.262 συνολικά δημοσιεύσεις επισημάνθηκαν με την ετικέτα #MexicanFlowers.

Στην 15η θέση, έχουμε μια χώρα που έχει μια ιδιαίτερη δέσμευση για την άνοιξη. Η Ιαπωνία είναι η πατρίδα του Hanami, της πρακτικής της συγκέντρωσης για να απολαύσει κανείς τα άνθη των ανθισμένων δέντρων κερασιών, στα οποία συμμετέχουν πλέον άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η Ιαπωνία σημείωσε 16.504 και ακολούθησε η Σουηδία με 16.493 αναρτήσεις στο Instagram. Στο νούμερο 17, είναι η Ελβετία, μια χώρα που φημίζεται για τα υπέροχα τοπία της. Η χώρα επισημάνθηκε 15.355 φορές με ετικέτα στο Instagram.

Βρεθήκαμε στη συνέχεια, με σκορ 14.505, και το πιο δημοφιλές hashtag να είναι το #SpringInGreece, το οποίο χρησιμοποιήθηκε 12.212 φορές. Στη 19η θέση, η Γερμανία επισημάνθηκε 13.796 φορές με ετικέτα στο Instagram. Και για να ολοκληρώσουμε την πρώτη 20άδα μας, η Κίνα κατατάσσεται με 12.564 δημοσιεύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες φέρουν ετικέτα #ChinaSpring (10.350 δημοσιεύσεις) αλλά και ένας καλός αριθμός με ετικέτα #ChinaFlowers (2.043).

Υπολογίζοντας τον αριθμό των hashtags που σχετίζονται με την άνοιξη και το Πάσχα, έχουμε συγκεντρώσει τους πιο δημοφιλείς ανοιξιάτικους προορισμούς από τους χρήστες του Instagram. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη γκάμα των προορισμών που εμφανίζονται στην κατάταξή μας και πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε από αυτούς θα ήταν ένα όμορφο μέρος για εξερεύνηση με αυτοκίνητο αυτή την άνοιξη!

Θυμηθείτε, εάν σκέφτεστε να κάνετε ένα ταξίδι αργότερα μέσα στο έτος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε λίγο ανοιξιάτικο ήλιο - ενώ πολλές χώρες έχουν την άνοιξη τους Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η άνοιξη έρχεται πολύ αργότερα, από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο.

Όποια εποχή του χρόνου κι αν σχεδιάζετε τις διακοπές σας και όπου κι αν πάτε, εμείς θα είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε να βρείτε το τέλειο αυτοκίνητο για το ταξίδι σας!

Aleksandrs Buraks

Head of Growth at DiscoverCars.com
Aleksandrs has over 10 years of experience in marketing with a focus on creating stellar content that provides topical insights using data. Having taken five road trips across Europe and one in the U.S., he is passionate about traveling by car. His favorite countries to visit are Denmark and Thailand. You can find him on Linkedin, Facebook, and Twitter.